Spafilter

Spafilter utgör den absolut viktigaste funktionen på din pool. Den arbetar i det tysta och märks sällan av överhuvudtaget, men den är mycker kraftfull. Medan du avnjuter ett skönt bad pågår filtreringsprocessen konstant utan att du tänker på det. Vattnet går genom filtret och blir fritt från diverse smuts och bakterier, medan du kan luta dig tillbaka och njuta av badet. Filtret är det som gör att poolen håller sig fräsch och väl fungerande, både nu och under en lång tid framöver. Det är poolens och vattnets främsta försvar mot väldigt små inkräktare, helt enkelt! Funderar du på att införskaffa ett spabad? Då kan vi lova att du inte kommer att ångra dig! Kom bara ihåg att rengöring av spabad är minst lika viktigt som vilket märke och vilka funktioner som själva poolen har. 

Hur fungerar filter till spabad?

Man kan inte alltid se när vatten i en pool är smutsigt. Trots att det kan verka klart och fräscht drar badarna med sig föroreningar som bland annat smuts, oljor, hudkrämer och andra ämnen som försämrar vattenkvaliteten. Därför har alla spabad någon form av filter till spabad. Det är helt nödvändigt för att hålla borta alla restprodukter som människor lämnar efter sig när de går i badet.

Spa-filtrering är en relativt enkel rengöringsprocess att förstå. Det handlar om att vatten går från poolen, in i filteranläggningen där små oönskade partiklar samlas upp, och sedan ut i poolen igen – Rent och fint! De allra flesta spafiltren på marknaden har liknande funktion och utförande. Cylinderformade och väldigt lätta att både rengöra och byta ut helt. Filtret är i regel gjort av plats, och har ett filtermedia (ofta gjort i polyester) virat runt själva cylindern. Mediet är det som samlar upp alla föroreningar, och det är konstruerat i många veckade lager för att kunna samla upp så små partiklar som möjligt.

Man behöver inte oroa sig för att föroreningarna som samlas i filtret läcker ut i poolen igen. Så länge spafiltret fungerar felfritt så kommer smutsen att stanna inuti mediet till dessa att det blir rengjort. För att bibehålla en god kvalitet på filtret rekommenderar vi att du rengör det åtminstone ett par gånger i månaden. Om inte filtret rengörs regelbundet kan andra system i poolen, såsom uppvärmning och pumpar, påverkas negativt. Smuts och skräp har en otrolig förmåga att leta sig in i många utrymmen, vilket kan få som följd att poolens funktioner skadas.

Olika typer av filterrengöring till spabad

Det finns två olika lösningar som dominerar marknaden idag: Polypropylen-filter och Lamellfilter. Trots att deras funktioner varierar något så syftar de båda till att uppnå samma effekt. Det handlar helt enkelt om att få bort skräp, smuts, bakterier och annat som inte hör hemma i poolen. Människor lämnar efter sig mängder av föroreningar när de avnjuter ett spabad. Hårstrån, hudavlagringar och smink är bara några av de partiklar som förorenar vattnet. Det finns naturligtvis många olika priskategorier för den här typen av produkter. Men det går definitivt att hitta billiga filter till spabad som håller hög kvalitet. 

Lamellfilter

Lamellfilter är i regel gjorda av polyester och är tvättbara, till skillnad från vissa andra spafilter. Filtret är utformat som en patron som sätts i en behållare där den samlar på sig föroreningar ur vattnet. Den här typen av filter kan samla partiklar ur vattnet som är 20 micron eller större. Det kan enkelt rengöras genom att man tar ut filtret och rengör det med hjälp av rengöringsmedel och vattenslang. Väldigt smidigt!

Polypropylen-filter

Polypropylen-filter är extremt effektiva på att samla in icke-önskvärda partiklar ur vattnet. Som namnet vittnar om så är detta spafilter gjort av polypropylen, som ligger i lager inuti filtret för att städa bort smutsen. Detta är ett av de filter som både funnits längst på marknaden och som säljer allra bäst. Det är inte så konstigt med tanke på att de flesta som använder dem blir väldigt nöjda och aldrig vill byta till någonting annat. Filtren byts med fördel ut ungefär var tredje månad, men om poolen används väldigt mycket bör detta ske oftare.

Rengöring av Spafilter

Dags att köpa spabad? Bra val! Då är rengöringen av jacuzzin den viktigaste utmaningen du har framför dig. Se till att spabadsfiltren håller sig rena fräscha och effektiva genom att skölja av dem med jämna mellanrum. När de har gjort sitt och kvaliteten börjar svikta är det dags att kasta ut det gamla och installera nya filter. Rengöringen av filter i spabad är det viktigaste man kan ägna sig åt för att bibehålla en fräsch pool. Lägg tid på det så kan du garantera att din pool får ett lång och lyckligt liv, och att du får fortsätta njuta av badet och tampas mot russinfingrar!

Spafilter idag är inte vad de en gång var, det känner alla som varit poolägare och/eller poolskötare en längre tid till. Dagens filter är utformade på ett väldigt användarvänligt sätt, vilket innebär att de är väldigt enkla att rengöra och byta ut. Den regelbundna rengöringen av filtren bör ske minst ett par gånger varje månad. Naturligtvis påverkar hur ofta du använder poolen hur regelbunden rengöringen bör vara. För vissa pooler som används väldigt ofta och länge kan man behöva rengöra spafiltren betydligt mer frekvent. Det är nämligen extremt viktigt för poolens välbefinnande att smutsen inte består i filtret. Allt eftersom en mängd olika föroreningar samlas i vattnet blir filtret mer och mer ansträngt då det ska hålla kvar smutsen i cylindern. När ditt spabadsfilter blir ansträngt försämras dess förmåga att effektivt skydda poolen från sådant som inte hör hemma där. 

De allra flesta spabadsfilter på marknaden kan rengöras med hjälp av en trädgårdsslang. Man drar helt enkelt upp filtren från poolen spolar av ett poolfilter åt gången. För att säkerställa att man verkligen får bort smutsen rekommenderar vi att man använder någon av alla fenomenala rengöringsmedel som finns på marknaden. Spraya rengöringssprayen på filtret, låt ligga i ett antal timmar så att smutsen löses upp, och spruta sedan vatten genom filtret så att smutsen försvinner.

För de allra flesta människor är det lätt att emellanåt glömma bort saker som man ska göra. Detsamma gäller för rengöring av spabad. Trots att detta är en väldigt viktig åtgärd för att din fina pool ska hålla sig fräsch och inte gå sönder så kommer livet ibland emellan. Ett sätt att jobba mot rengörings-glömskan är att föra kalender över rengöringstillfällen. Om du vet på ett ungefär hur ofta som poolen kommer att användas kan du lägga in ett intervall som upplyser dig om när det är dags att ta fram slangen. Vi rekommenderar dessutom att du regelbundet kollar kvaliteten på spafiltret så att du kan avgöra när det är dags att byta ut. Spana efter diverse slitage eller sprickor i cylindern eller mediet. Kom också ihåg att det finns mängder av olika spafilter på marknaden med mycket varierande kvalitet. Se till att du väljer ett filter som är både användarvänligt och som håller under en längre tid. Välj bara filter som är byggda av certifierade företag. På Hemson samarbetar vi bara med marknadens  allra bästa tillverkare av filter till spabad!

Vill man använda rotavdrag för inköp av tjänster för sparengöring och rengöring av spafilter så följer du länken ovan.

Prata med oss om saken så kan vi rekommendera en lösning som passar för just din pool.