ALLTID -10% PÅ ALL KEMI, NÄR DU KÖPER FILTER

RABATTEN DRAS AUTOMATISKT I KASSAN

Köp spakemin hos oss

Spakemi

Tänk dig att du har haft en lång och ganska krävande dag på arbetet. Det finns en sak som du verkligen behöver – Ett varmt och avkopplande dopp i spabadet. Du har badkläderna på, du avlägsnar spalocket och ser till din förtvivlan att vattnet har gått från kristallklart till grumligt och ofräscht. Många som äger ett spabad har tvingats utstå den här otrevliga händelsen, och den hade kunnat undvikas med rätt typ av spakemi. De fungerar nämligen bakteriedödande och renar vattnet från ohyra. Se till att regelbundet underhålla spabadet med en omgång spakemi så kan du fortsätta njuta av efter jobb-badet varje dag.

Spakemi - Tips!

Det finns mycket som man kan säga om hur man på bästa sätt genomför rengöring av spabad. Är du nybliven poolägare eller poolskötare och känner dig osäker på hur du ska sköta den? Då kan vi lugna dig med att du kommer att lära dig allt eftersom. Misstag kommer säkert att ske, men det är ingenting som inte går att reparera enkelt. Nedan följer några rekommendationer som du kan tänka på när det gäller just spakemi. Har du några ytterligare frågor så är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig ytterligare!

Besök vår webbshop:

Snåla inte!

Försök att undvika frestelsen att använda så lite av desinfektionsmedlet som möjligt. Om mängden spakemi som du tillsätter inte stämmer överens med det som rekommenderas av tillverkaren kan effekten reduceras kraftigt. Det är olyckligt, eftersom målet trots allt är att få bort bakterierna ur poolen. En vanlig metod för att fräscha upp vattnet är att chockklorera spabadet. Det innebär att man tillsätter en sådan mängd klor på en gång att oönskade restprodukter i poolen förintas. Mer om detta i under nedan, i avsnittet om klor.

Duscha!

Det är oerhört viktigt att du ser till att ta en ordentlig dusch innan du avnjuter ditt bad. Det är du själv som drar med dig allra mest föroreningar ner i poolen. Människan är som en bakteriehärd, och för varje oduschat besök i poolen låter du mängder av ohyra ta ett dopp tillsammans med dig. Det är också viktigt att se till att inte tvål- eller schampo-rester finns kvar på din kropp eller i dina badkläder när du hoppar i. Spakemikalierna syftar såklart till att just ta bort bakterierna som du bär med dig, men det skadar inte att hjälpa dem på traven!

Mät pH-balansen i ditt spabad!

En viktig del av att sköta om ett spabad är att ha en bra balans mellan mängden vatten och de spakemikalier man använder sig av. Det är viktigt att byta vatten i spabadet. Och varje gång som du känner för att byta ut ditt gamla vatten och tillsätta nytt finns det en sak du måste göra innan du dyker i. Du måste se till att pH-balansen i poolen är på en bra nivå. Vi rekommenderar att man befinner sig ungefär mellan 7,0 – 7,4. Läs på mer om vilken dosering av klor eller andra spakemikalier som du bör ha i ditt spabad!

Kombinera med riktigt bra spafilter

Spakemin är en absolut nödvändighet för rengöring av spabadet. Det är fenomenalt för att döda de bakterier och den ohyra som finns i ditt spabad. Men den här proceduren är i stort sett meningslös så länge du inte kombinerar medlen med en rengöringsanordning som rensar bort föroreningarna ur poolen. På Hemson har vi mängder av olika filter som du kan välja mellan.

Klortabletter - Brom eller Klor?

Det är en ganska otrevlig tanke, men ibland måste man belysa verkligheten. Ditt spabad är en stor balja med hett vatten där döda hudceller, bakterier och annat smuts flyter runt omkring dig. Om du inte använder spakemi såklart! Syftet med dessa bakteriedödande medel är just att du ska slippa dela poolen med dessa oönskade ting. Frågan är bara vilken av de varianter som finns på marknaden som man bör ta. Det finns flera produkter att använda sig av för att minska förekomsten av grumligt vatten i spabadet. Två av de absolut vanligaste att använda sig av för rengöring av spabad är klortabletter och eller brom. Klor är ett medel som de allra flesta som någonsin befunnit sig i en simhall känner till. Brom är däremot ofta ett medel som folk inte har lagt märke till.

Men vilken av dem passar bäst för just din pool? För att du ska kunna avgöra detta behöver du känna till grunderna kring de båda medlen. Därför följer nu en genomgång av vad du bör känna till kring deras funktion och hur de används.

Letar du efter spakemi?

Hur fungerar spakemikalierna?

Det finns en anledning till att de flesta förknippar klor med större simbassänger och swimmingpooler. Klor är nämligen det vanligaste medlet att använda just i större anläggningar. Brom däremot är ett vanligare alternativ att använda då man vill fräscha upp just spabad. Båda används vid skötsel av spabad, och båda dödar bakterier, men hur bär de sig åt?

Klor

När man tillsätter klor i en pool gör medlet att ohyran oxiderar. Angreppet från klor gör helt enkelt att bakterierna löses upp. Allt eftersom kloret används så slits det isär och blir till mindre restprodukter som kallas för kloraminer. När du känner en stark och lite otrevlig lukt från vattnet du tillsatt klor i så kan du räkna med att effekten av medlet börjar avta. Då är det dags att på nytt ta fram medlet och applicera i vattnet så att du slipper dela poolen med ohyran. Den här proceduren kallas för klorchock, eller att chockklorera vattnet. När du chockklorerar din pool tillsätter du en sådan mängd klor att kloraminerna förstörs. Det är viktigt att göra detta med jämna mellanrum, ungefär en gång i veckan. Det gäller bara att tänka på att inte tillsätta för mycket klor i spabadet, då det bland annat kan ge allergiska reaktioner. Att tillsätta veckoklor i spabadet är en väldigt vanlig rengöringsmetod som går att utföra på flera olika sätt. Det går exempelvis att tillsätta som klortabletter direkt i poolen. Smidigt och enkelt! Om man behöver rörrengöring i spabadet är det vanligt att använda sig av så kallade klorpuckar. Klorpuckarna placeras i bräddavloppet så att rören i poolen får en ordentlig genomsköljning. 

Brom

Till skillnad från kloret som oxiderar föroreningarna så gör brom att de joniserar, vilket innebär att deras kemiska uppbyggnad tas isär. Men precis som med klor så lämnas restprodukter av den här typen av rengörande medel. Dessa kallas bromaminer, och precis som kloraminer så reducerar det effekten av spakemin i badet. När bromets effekt börjar avta och du märker att du får grumligt vatten i spabadet är det dags att fylla på. Det hjälper både mot ohyra och restprodukter att regelbundet tillsätta denna effektiva spakemikalie. Brom är en av de allra vanligaste medlen att använda för rengöring av utomhusspa och rengöring av jacuzzi.

Hur effektivt är klor respektive brom?

När man diskuterar hur effektiva olika spakemikalier är så brukar man tala om hur snabbt föroreningarna reagerar på, och således förstörs av, medlet. Spa-klor är väldigt effektiv när det kommer till att ha ihjäl bakterier. Brom är effektivt men verkar inte lika snabbt som klor gör. Vad man däremot kan konstatera är att brom är bättre när det kommer till att hålla kemin i vattnet på en jämn nivå. Detta kan ibland få som följd att du, som ägare av poolen, slipper tänka på att balansera upp mängden spakemi lika mycket. Så väljer du medlet som bekämpar föroreningar snabbt eller väljer du det som möjligen kräver mindre underhåll från din sida? 

Om du, som många andra poolägare, har problem med grumligt vatten i poolen så finns det ytterligare ett medel som kan göra underverk. Om du tillsätter flockningsmedel i ditt spabad kan de små oönskade partiklarna i poolen samlas i små flockar (därav namnet) som sjunker till botten. Flockarna sugs upp när du har låtit medlet verka i ungefär ett dygn. Precis som med andra spakemikalier tillsätts de antingen i flytande form eller i tablettform, precis som med exempelvis klortabletter och klorpuckar. Flockningsmedel kan bara användas i pooler som rengörs med hjälp av sandfilter. Använd därför inte denna spabadskemikalie för att rengöra spabadet om du har någon annan form av filterlösning i din pool.

Här kan du läsa mer om vad kemikaliepoliken har att säga om spakemi.

Spakemin hittar du här:

Uttryck inom spakemi

Kemikalier till spabad – Det finns många komponenter som ska göra att ett spabad hålls fräsch och trevlig att bada i. En av dessa är kemikalier som ser till att bakterier och mikropartiklar bryts ned då de tar sig ner i vattnet.

Spabad kemi – Kemi i spabad verkar för att desinficera och hålla vattnet rent. Det finns olika produkter med varierande funktioner att välja mellan.

No scale spa – Kalk i nordiskt vatten är helt naturligt. Problemet är att stora mängder kalk i spavatten kan lägga sig som avlagringar i spabadet. Detta kan man undvika genom att använda No scale spa från Spacare.

pH-down – Ibland ligger pH-värdet i ett spabad högt och ibland lågt. I de situationer då man märker att värdet är för högt bör man försöka få ner det. Detta kan åstadkommas effektivt med hjälp av produkten pH-down.

Aktivt syre – Ett effektivt sätt att rengöra spabadet utan att tillsätta klor. Skonsamt mot såväl hud och hår som för ögon och den vid poolen kringliggande växtligheten.

Klart vatten i spabad – Förutsätter att man tar hand om sitt spabad på en rad olika sätt. Bland annat är det viktigt att regelbundet se över vattnets värden, duscha innan användning och tillsätta nödvändiga kemikalier med jämna mellanrum.

Spakemi – Syftar till att hålla spabadsvattnet fritt från föroreningar.

Spakemikalier – Det finns en lång rad spakemiprodukter som kan användas för att rengöra spabadet. Beroende på hur ofta spabadet används och hur värdena ser ut kan man behöva laborera med olika produkter.

Desinfektion spabad – För att slippa dela spabadet med bakterier, alger och andra oönskade gäster är desinficering A och O.

Startpaket spabad – För att säkerställa att man har alla nödvändiga produkter för att hålla sitt spabad rent är ett startpaket en mycket bra lösning.

För mycket klor i spabad – Man ska alltid undvika att tillsätta för mycket klor i vattnet. Det är viktigt att följa instruktionerna på den produkt man köpt. Om doseringen är för hög så riskerar man både att skada poolens delar och få hudirritation när man badar.

Aktivt syre spabad – Kan användas enskilt eller i kombination med klor. Detta är en relativt milt sätt att desinficera på.

Spamedel – Används för att spabadet ska hållas fräscht och fritt från föroreningar av olika slag.

Lägg till din rubriktext här