ALLTID -10% PÅ ALL KEMI, NÄR DU KÖPER FILTER

RABATTEN DRAS AUTOMATISKT I KASSAN

Poolkemikalier

Det råder inga större tvivel om att filtersystemet i poolen är den komponent som gör mest jobb för att hålla vattnet rent. Dessvärre kan inte filtret klara sig på egen hand. För att kunna njuta av en ren och fräsch pool krävs filtrets främsta hjälpreda. Nämligen effektiva poolkemikalier som tar död på de bakterier som frodas i badvattnet. Det finns flera olika lösningar på marknaden, och alla har sina särskilda karaktärsegenskaper. Den allra vanligaste poolkemikalien är dock den mest välkända. Klor tillsätts med fördel för att förhindra såväl alger och grönt vatten i poolen som grumligt och mjölkigt poolvatten. Oftast tillsätter man kloret i form av små klortabletter.

Klortabletter - 4 snabba argument

När man väljer att använda sig av klortabletter så finns det en sak som är extra viktig att tänka på. Nämligen balansen. Man ska varken tillsätta för lite eller för mycket av medlet, utan precis lagom. Det finns flera anledningar till varför detta är viktigt att tänka på.

  1. Bakterier och andra föroreningar trivs tyvärr lika bra som du i ditt poolvatten. Om du inte tillsätter klortabletter eller andra poolkemikalier i din pool så kommer snart massvis med mikroorganismer att frodas omkring dig när du tar ditt härliga kvällsdopp.
  2. Vattnet blir klart med rätt mängd kemikalier. Har du tillsatt fel mängd blir det grumligt och ofräscht. Svårare än så är det faktiskt inte.
  3. Poolen tål inte vatten där pH-balansen är fel. Detta gäller både när du har råkat tillsätta för mycket eller för lite klor i poolen. Vissa delar av poolen är särskilt ömtåliga.
  4. Du kan äventyra dig själv och dina bad-kamraters hälsa om du tillsätter fel mängd klor i poolen. Vanliga biverkningar är kliande ögon och irriterad hud. Minska risken för den här typen av onödiga allergiska reaktioner.

Olika varianter av poolkemikalier

Känner du dig vilsen kring alla olika varianter av poolkemikalier som finns på marknaden? Du är långt ifrån ensam. Vid första anblick kan det anses vara omöjligt att veta vilka typer av medel som ska användas för en särskilt typ av pool. Medan vissa lämpar sig bättre för stora pooler finns det de som ligger bättre i linje med mindre pooler. Förvirringen är stor, men vi finns för att reda ut frågetecknen på området.

Klor

Det är förmodligen inte särskilt överraskande för någon att den vanligaste poolkemikalien är klor. Badvatten med klor i avger en välbekant doft som känns igen av alla som någonsin spenderat en stund i ett badhus. Det finns ett vanligt missförstånd gällande den välbekanta lukten. Man tror att det är kloret som avger den, men faktum är att det är bristen av klor som gör att det luktar. När klorin kommer i kontakt med ohyran som den ska förgöra uppstår restprodukter i poolen. Restprodukterna kallas för kloraminer, och det är faktiskt dessa som avger doften. Så, har du en pool och känner att det luktar “klor”? Tillsätt mer! För att hålla poolens vatten fräscht rekommenderar vi alla kunder att skaffa det som kallas för veckoklor. Veckoklor är en variant av den populära poolkemikalien som tillsätts en gång i veckan, helt enkelt.

När klor tillsätts som poolkemikalie i badvatten så har det antingen fast form, ofta som så kallade klorpuckar, eller flytande form. När den kemiska föreningen kommer i kontakt med vatten så sprids så kallad hypokloritsyra i poolen. Den här syran dödar effektivt bakterier, alger och annan ohyra. De oönskade mikroorganismerna förstörs genom att de oxiderar.

Klor är effektivt, oavsett om du tillsätter det som vätska, tablett eller pulver. Medlet kan tillsättas när som helst, även om vissa experter påstår att det bästa är att tillsätta klor just efter att poolen har filtrerats. Man kan tillsätta klor i poolvattnet på olika sätt. Antingen genom att placera det i en slags poolkemikalie-tillsättare, eller genom att tillsätta det rakt ner i poolen. En potentiell bieffekt av att välja det senare alternativet är att kloret blir mer koncentrerat på de ställen där de tillsätts. Har du möjlighet att införskaffa en fördelare, gör det!

Brom

Effekten av brom liknar den som man får av klor, men de båda poolkemikalierna används ofta i olika typer av pooler. Medan kloret i större utsträckning används i pooler av större storlek används brom för mindre och varmare pooler. Varför? pH-värdet i varma pooler är automatiskt högre, och den här typen av pH-miljö passar brom bättre än klor.

Inga poolkemikalier är så effektiva och snabbverkande som klor. Här är bromet helt enkelt långsammare på att döda bakterier. Däremot har den andra fördelar som, av många människor, väger upp effektiviteten. Brom verkar exempelvis under längre tid än vad klor gör. Förutsatt att din pool inte utsätts för alltför stor påfrestning från solen. Det kanske låter konstigt, men faktum är att effekten av både klor och brom minskar då vattnet får stå i solen länge. Här är bromet särskilt ansträngt, och därför är det väldigt viktigt att du ser till att täcka poolen med ett tätt och säkert poolskydd när du inte är i vattnet.

En annan aspekt som gör att många väljer brom som poolkemikalie framför klor är att det förra är betydligt snällare mot hud och ögon. Människor påverkas inte lika mycket om dosen brom i poolen skulle vara över rekommenderad, som om det gällde klor. Restprodukterna som blir av brom ger heller inte ifrån sig lika mycket stank som kloraminerna gör.

Chockklor

Det finns en klassisk metod för rengöring av pooler som kallas för chockklor. Att chockklorera poolen handlar helt enkelt om att låta det nya kloret attackera restprodukterna så att de förgörs. Chockklorering är ett effektivt knep för snabb poolskötsel, och det kan på kort tid minska den fräna och otrevliga lukten som kloraminerna ger ifrån sig.

För säkerhets skull

Alla poolkemikalier är säkra så länge de tillsätts i den rekommenderade doseringen. Men det händer att människor reagerar på dem på olika sätt. När man reagerar på klor brukar irriterad hud, irriterade ögon och irriterad hårbotten vara bland de biverkningar som upplevs. Ytterligare en möjlig bieffekt orsakas av klorets restprodukter (kloraminerna). De finns nämligen inte bara i badvattnet, utan också i luften runt om poolen. Dessa kan, i sällsynta fall, orsaka problem för den som har astma. Brom brukar i regel vara bättre för såväl ögon, hud och hår, men kan vara lite krångligt att tvätta bort efter ett långt besök i poolen. Har du eller någon annan som regelbundet badar i poolen problem med allergi eller astma? Då kan det vara klokt att fundera över att skaffa brom snarare än klor.

Så, vilken poolkemikalie blir det? Klor eller brom? Oavsett vad du väljer, tänk på att vara försiktig. Här kommer några snabba tips på vad du inte bör göra:

  1. Blanda inte de båda typerna av poolkemikalier med varandra. Även om de separat fungerar utmärkt för att döda bakterier och rena poolen så kan de tillsammans orsaka en kemisk reaktion. Funderar du över att byta kemikalier är det viktigt att du tömmer poolen och rengör den ordentligt innan du tillsätter nytt.
  2. Förvara inte klor och brom i direkt anknytning till varandra. De både avger nämligen ångor som tillsammans kan bli brännbara. Ta det säkra före det osäkra.
  3. Använd inte samma matare för de båda typerna av poolkemikalier. Detta gäller om du använder dem i tablettform, pulverform eller flytande form. Du kan städa mataren väldigt noga, men rester från kemikalierna kan finnas kvar när du tillsätter det nya. Det kan skapa oönskade kemiska reaktioner.

 

 

Här kan du läsa mer om spabad tillbehör

På riksdagens sida kan du läsa om “Beredskap gällande poolkemikalier till vattenrening och avlopp”

Lägg till din rubriktext här