ALLTID -10% PÅ ALL KEMI, NÄR DU KÖPER FILTER

RABATTEN DRAS AUTOMATISKT I KASSAN

Poolfilter

Ingen gillar en smutsig pool. Ett poolfilter renar poolen på samma sätt som njurar renar kroppen. Det är helt enkelt extremt viktigt för att hela allting ska fungera bra. Trots att poolen innehåller sanitetsmedel, såsom exempelvis klor, för att döda bakterier och annat förorenande behövs mer åtgärder för att hålla den ren. Poolen måste kunna avlägsna det smuts som förorenar ur vattnet, och det kan den göra med hjälp av ett bra poolfilter. 

Funderar du på att skaffa pool? Då är poolrengöring det viktigaste du kommer att ägna dig åt framöver. Ordentlig rengöring av poolen gör att du minskar förekomsten av bakterier och skräp i badet, och på så vis motverkar grumligt vatten i poolen.

Olika typer av filter till pool

Det finns olika poolfilter-lösningar på marknaden, och ibland kan det vara svårt att veta vilket som fungerar bäst i ett specifikt fall. Så hur ska man veta vilket alternativ av poolrening som blir bäst? Vi brukar säga att ett optimalt filter till poolpump ska: 1) Vara enkelt att rengöra, 2) Vara effektivt på att samla upp föroreningar och på så sätt bidra till klart istället för grumligt vatten i poolen 3) Hålla hög kvalitet och kunna användas under flera badsäsonger. På Hemson rekommenderar vi alla våra kunder att fundera noga över vilken filterlösning som passar bäst för just dem innan de bestämmer sig. Kanske har man några särskilda önskemål angående rengöringen av poolen. Om man exempelvis måste ta klor-allergi med i beräkningarna finns det metoder som tillåter poolrengöring utan klor. Beroende på storleken på poolen är olika varianter att föredra. Handlar det om rening av badtunna kan en metod vara lämplig. Och om du behöver kunna utföra vattenrening av större pool kan en annan lösning vara lämplig. Känns det krångligare än vad du hade hoppats? Vi förstår dig – Och vi bistår gärna med vår kunskap och erfarenhet på området för de som behöver hjälp.

Precis som när man ska köpa vilken vara som helst vill man naturligtvis kunna jämföra olika varianter av poolfilter med varandra. Hur mycket arbete kräver filtret av mig? Hur effektivt är det? Och hur hållbart är det? Vilken av alla olika storlekar på poolfilter ska jag välja? Innan man kan undersöka någonting av dessa är det viktigt att känna till uttrycket mikron. Det är nämligen ett mått som används för att mäta hur pass små partiklar som ett filter klarar av att rensa ut. 1 mikron (eller mikrometer) motsvarar en miljondel av en meter. De allra bästa poolfiltren på marknaden kan rensa poolen på oönskade ting som är väldigt små.

Sandfilter

Vattnet pumpas från poolen och in i en filtreringsbehållare som innehåller sand. Det kanske låter märkligt att rengöra någonting med hjälp av sand, men faktum är att det är en väldigt effektiv metod när det handlar om poolrengöring. Eftersom alla sandkorn har ett taggigt yttre fastnar föroreningar på dem när vattnet flödar genom filtret och sanden. Sandfilter kan samla partiklar som mäter så lite som 40 mikron, vilket motsvarar ungefär ett hårstrå från en människa. Så småningom nöts sandkornens taggiga yta ner och det blir dags att byta ut innehållet i tanken, vilket man gör enkelt. Ut med tanken, töm den på sand, skölj av noggrant och tillsätt nytt. Voila!

Fördelarna med att använda sandfilter till sin pool är att de är billiga och lätta att sköta. Tyvärr är vissa bakterier är väldigt små. Ja – Faktum är att det finns sådana som är betydligt mindre än 40 mikron, och dessa går inte att rensa genom den här typen av poolfilter.

Patronfilter

Precis som sandfilter så är patronfilter en väldigt bra metod för att slippa utföra särskilt mycket arbete i poolen själv. Skillnaden mellan de båda är att detta poolfilter i regel är något dyrare än sandfilter, men samtidigt mer effektivt på att ta bort små partiklar. Det passar sig särskilt bra om man har en pool av mindre mått.

Hur fungerar det?

Patronfiltret innehåller en cylinderformad behållare av plast som omges av ett veckat, plisserat lamellfilter av polyester. När vattnet strömmar in i behållaren och genom filtret fastnar smuts som är så litet som 20 mikron, innan det renade vattnet åker ut i poolen igen. Den här typen av poolfilter är väldigt populära eftersom de kräver lite energi, är relativt billiga och motverkar mjölkigt vatten i poolen. Precis som för alla typer av filter kräver även detta rengöring emellanåt – men det är relativt enkelt! De rengörs bäst genom att man tar bort patronen, använder ett upplösande rengöringsmedel, väntar i 12 timmar och sedan spolar rent den till dess att smutsen är borta.

Fördelarna med patronfilter är att de är effektiva. Man behöver inte göra av med stora vattenmängder för att allt ska fungera felfritt, och det kräver aldrig särskilt mycket arbete av ägaren/skötaren. Patronfiltret behöver bytas ungefär en gång per år, för att inte riskera att skada utrustningen.

Poolrengöring

Smutsigt filter ger en smutsig pool – Det säger sig självt. Kanske har du fått alger i poolen efter vintern? Då måste du se till att få bort dem för att inte riskera att få väldigt grumligt vatten i poolen. Eftersom filtret är det som ska göra att poolen blir ren så måste givetvis filtret rengöras emellanåt. Oavsett om du är helt ovan vid poolskötsel eller om du bara är på väg att byta poolfilter till en annan typ så är det nödvändigt att du känner till hur du på bästa sätt gör rent. Som sagt: Ingen gillar att simma i ett smutsig pool. En viktig del av att äga och/eller sköta en pool är att se till att den är ren. För att lyckas med detta krävs huvudsakligen två saker: 1) Att du avsätter tid för rengöring av poolfiltret – Det rengör sig inte av sig självt. 2) Att du införskaffar rätt utrustning. Se till att alltid ha redskap att göra rent filtret med hemma. Om du har patronfilter rekommenderar vi att du har ett par uppsättningar filter hemma så att du lätt kan byta när det behövs!

Rengöring av sandfilter

Det går att rengöra ett sandfilter på ett par olika sätt. Ett av dem är att helt enkelt spola av filtret med hjälp av en slang emellanåt. Det kan exempelvis vara dags att utföra den här typen av rengöring när man märker att vattnet i poolen börjar se grumligt ut. Då och då kommer du att vara tvungen att rengöra poolfiltret mer genomgående. När det är dags att ta i med städ-hårdhandskarna rengör tar du hjälp av pool & spakemi som effektivt tar bort smutsen från ditt sandfilter. Vi rekommenderar att man genomför kemisk rengöring av filtret minst en gång om året, för att hålla poolen ren. 

Rengöring av patronfilter

Sandfilter är det enklaste poolfiltret att rengöra, men patronfilter kommer inte långt efter. Eftersom dessa filter har den uppbyggnad som de har så kan du enkelt och lätt ta ut patronen, rengöra filtret och sätta tillbaka det igen. Precis som med alla andra typer av poolfilter så behöver du emellanåt ta i extra med rengöringen. När det gäller patronfilter rekommenderar vi att man byter ut filtret åtminstone en gång om året. Rengöringen bör ske någon gång varannan vecka, under den period som poolen används. 

Olika distributörer av poolfilter

Poolfilter-branschen är relativt smal. Om man inte äger eller ansvarar för skötseln av en pool är det inte särskilt vanligt att man känner den bredd som finns på marknaden för poolrengöring. Det finns många pooler i Sverige. Många badare och poolskötare som ständigt ställs inför problem som grumligt vatten i poolen, alger och andra oönskade små gäster. Efterfrågan på bra poolrengöring har gjort att många olika företag har gett sig in i branschen för att konkurrera om kundernas uppmärksamhet. Idag kan man hitta poolfilter på biltema och poolfilter och andra tillbehör på rusta. Vi tror att konkurrens förgyller marknaden, men vi vet också att kvaliteten på produkterna varierar kraftigt mellan olika distributörer. För att din pool ska fungera optimalt är det viktigt att inte tumma på kvaliteten. Tänk därför efter ytterligare en gång innan du bestämmer dig för vilken leverantör du väljer. 

Här kan du läsa mer om hur du sopsorterar poolfilter.

På Hemson garanterar vi våra kunder att vi endast arbetar med marknadens absolut bästa produkter för poolrengöring. Kontakta oss så berättar vi mer om vad vi kan göra för just din pool. 

Lägg till din rubriktext här